נוכחותה והשפעתה של ביקורת עצמית מוגזמת הינה אחד השיעורים החשובים ביותר שעל האדם ללמוד כיום, ובכלל. רמת השפעתה הגבוהה וההשלכות של ההשפעה הזו קובעים חלק גדול מהלך הרוח האנושי, מהיכולת של האדם למצוא בתוכו שמחה, משמעות, דרך, חופש ואפשרות להתפתחות לביטוי אותנטי שמשקף את המהות האמתית והרחבה שלו.
במרבית מרחבי הלימוד והתעסוקה, כיום, קיימת השפעה גלויה וסמויה להגברה מתמדת של ביקורת עצמית, חוסר סובלנות עצמית, חוסר אמון עצמי ובמקביל הגברת המאמצים להיות "בסדר בעיני החברה", לצמצם שונות וכל היבט שעלול להיתפס כ"חריג" או כ"לא מקובל". העצמת הביקורת העצמית למימדים מוגזמים הופכת את האנשים לכאלה שחוששים מדיי ליזום, לנסות, לפקפק, לחפש את הדרך הנכונה ביותר להם ולבטא את הסיפור הייחודי להם ורק להם.
אותה ביקורת עצמית מוגזמת מובילה גם לשיפוטיות עצמית מוגזמת ולמעשה לדרכים בהן האדם מכאיב לעצמו רגשית כאשר הוא חושב ששגה, שטעה או שנכשל. עודף הביקורת העצמית מצמצם את האדם, מקטין אותו, משפיע לרעה על הביטחון העצמי שלו, על הדימוי שלו ועל יכולתו למתוך בעצמו ברגעים מאתגרים ובכלל.
הביקורת העצמית המוגזמת משרה באדם צורך מוגזם לשליטה בחייו והן בחיי אחרים. היא מהווה חלק נכבד בחרדות, התמכרויות ובמצבי דיכאון כאשר לרוב תפקידה המכריע שם אינו ידוע ואינו בהיר ולכן גם היכולת האנושית להתמודד עם התופעות האלה מצומצמת יותר כאשר אין מודעות מספקת לכך שהן מתוחזקות ומועצמות על ידי ביקורת עצמית מוגזמת.
הביקורת העצמית המוגזמת פוגמת באופן משמעותי באיכות חיי האדם כאשר בה בעת המודעות לתופעה הזו נמוכה למדיי, בשל אי הבנה ומיעוט בלימוד הידע החיוני אודות מקומה של ביקורת עצמית מוגזמת.
במסגרת הלימודים הפסיכו-קריאטיביים לומדים לזהות את צורותיה המגוונות של הביקורת העצמית המוגזמת, את השפעותיה הרבות ואת צמצום האפשרויות ליצירתיות ומקוריות שמתרחשים בעטיה. בו זמנית לומדים כיצד ניתן לצמצם באופן ניכר את מידת השפעת הביקורת העצמית המוגזמת, כיצד ניתן לעקוף אותה, לבלום אותה ואף לקיים מולה סוגים של "מרד יצירתי" שמשחרר את האדם מהאווירה המאד לא סובלנית עד כדי עריצה שאותה ביקורת מוגזמת יוצרת.
האדם החופשי מביקורת עצמית מוגזמת הוא האדם שגם חופשי יותר לחקור את חייו לעומק בלתי מוגבל, הוא אדם חיוני יותר, גמיש יותר, יצירתי יותר קרוב אל עצמו ואל האמת שלו ופחות נוטה לרצות אחרים או לשנות את עצמו בשל לחץ חברתי. האדם שלומד לצמצם את הביקורת העצמית שלו גם משתפר ביכולתו לאהוב את עצמו ואת סביבתו. אדם כזה מועיל יותר לעצמו ולסביבתו ותורם לקיומה של חברה בריאה יותר, תומכת יותר, מפתחת יותר וסובלנית יותר.
למורה פסיכו-קריאטיבי ניתנת כאן הזדמנות גדולה להשפיע מאד על ההווה כמו גם על העתיד של המרחב החברתי על ידי סיוע בהגברה של המודעות לביקורת עצמית מוגזמת, כתופעה אנושית נפוצה מאד כמו גם בהקניית כלים לצמצם את התופעה הזו ולהשתחרר מעודף ההשפעה שלה.