סיפורו של צומת ההווה

הסיפור הפסיכו-קריאטיבי #7: סיפורו של צומת ההווה

סיפורו של צומת ההווה מחבר אליו סיפורים פסיכו-קריאטיביים אחרים שמהווים בתוכו גורמים מסייעים כמו גם תוצרים של הבנת צומת ההווה ושיפור היכולת לפעול מתוכו באופן שמשרת את הצמיחה וההתפתחות של האדם. סיפור זה מדגיש את כוחה של הבחירה האנושית, מצד אחד וגם את השפעתה המתמשכת של ההתמכרות האנושית, על היכולת לבחור כך או אחרת.

צומת ההווה מתייחס לרגעים רבים במהלך היום, תיאורטית "כל רגע" אך לעת עתה נסתפק ב"רגעים בהם האדם יכול להבחין שיש לו אפשרויות בחירה", כלומר, ברגעים שאינם נתונים לדרמה רגשית גדולה מדיי שמייצרת עבורו אשליה של צמצום האפשרויות לבחור, לפעול, להגיב וכמובן — להרגיש.

צומת ההווה היא נקודה בהווה, ב"עכשיו" בה מתקיימות עבור האדם שתי אופציות עיקריות שמתוכן הוא בוחר בכל רגע ורגע, מבלי שיהיה מודע לכך, לרוב. חלק מההתפתחות האנושית לרמת קיום וביטוי גבוהה יותר עובר דרך הגברת המודעות לצומת הזה, לרגעים האלה, ומכאן גם לשינוי חווית ה"עכשיו" והבחירות שנלקחות מתוכה.

האופציה האחת שעומדת לרשות האדם היא לנוע בעקבות התשוקה החיובית שקיימת בתוכו באותו רגע. תשוקה חיובית בהכרח תוביל למהלך שיש בו יצירתיות/יוזמה/התרגשות/שינוי/עדכון המציאות למשהו מעניין יותר/הרמוני יותר/זורם יותר/ אמיץ יותר ומעניק יותר תחושה של חיבור האדם אל האמת שלו. תשוקה חיובית היא ביטוי יחסית יותר מוחשי להנחיות האינטואיציה שמסמנת לאדם נתיבי צמיחה, ריפוי והתפתחות דרך חווית התשוקה החיובית. בתוך התשוקה החיובית טמונה גם השמחה וטמון גם העונג שיתגלו בעת מימוש התשוקה החיובית דרך פעולה, דרך יוזמה, דרך החלטה ומימוש בכל דרך אפשרית.

יש להדגיש שמימוש התשוקה החיובית יכול להתרחש באינסוף דרכים ואין כאן שאלה של "הדרך הנכונה ביותר" ואין כאן שאלה של "הצלחה" או "תוצאה מושלמת". האתגר העיקרי שעומד בפני האדם באותו רגע הוא בנקיטת פעולה כלשהי, כפי יכולתו וזרימתו באותו רגע, בכיוון הקריאה של אותה תשוקה.

האופציה השנייה שעומדת לרשות האדם היא… שלא לנוע בעקבות התשוקה החיובית שקיימת בתכונו באותו רגע. כלומר, בחירה זו היא סוג של "ברירית מחדל. אם לא בחרת בכיוון התשוקה החיובית שלך תתקיים, באופן אוטומטי, בתוכך, בחירה אחרת שנגזרת מאי בחירת הדרך הראשונה.

באופן כללי אפשר להעריך שהסיבה לכך שאדם לא יבחר לנוע, בצומת ההווה, בעקבות התשוקה החיובית שלו היא הרגל ממושך שגרם לו להתעלם ממנה (קראו על כך עוד בהקשר של הטבע הבריא). ההרגל הזה יוצר באדם הרגל נוסף, הפוך לו ופחות מודע — הליכה בעקבות תשוקה שלילית, דהיינו — פעולה שקשורה כך או אחרת בהתמכרות.

תשוקה שלילית היא סוג של כוח מניע, שמהווה חלק ממצב ההתמכרות, שמושך את האדם שוב ושוב לבחירות ופעולות שבסופו של דבר אינן משרתות את צמיחתו, התפתחותו וטרנספורמציה של מה שנחות לשינוי. תשוקה זו לרוב אינה מודעת ומהווה, כאמור, סוג של הרגל ואף סוג של "נורמליות". אך יש לזכור שהכוח המניע שקשור בתשוקה שלילית במקורו הוא כוח חיובי ובריא, שעקב אי טיפוח ההפעלה שלו בכיוון הנכון, הוא "נלקח" לכיוון הלא נכון, מכיוון ששום דבר לא נשאר לאורך זמן, במצב "נייטראלי": אם לא הדלקנו את האור, נקבל את החושך, כדי ללמוד בתוכו שעלינו… להדליק את האור.

כל הכלים שניתן ללמוד ולטפח כאן, במרחב הפסיכו-קריאטיבי, תומכים בשיפור היכולת האנושית לבחור בחירות טובות יותר בצומת ההווה. אהבה עצמית תומכת בהקשבה ואמון בתשוקה החיובית. הפחתת ביקורת עצמית תומכת בהקשבה טובה יותר לקול הפנימי ולאומץ ללכת בעקבותיו, התודעה היצירתית ותרגול היצירתיות הרגשית תומכים בתרגול מימוש התשוקה דרך האפיק המרכזי של הביטוי שלה — יצירתיות. גמילה מהתמכרויות מסייעת לאדם לפתח מודעות על נטייתו להתמכר ומציעה לו כלים לגמילה הדרגתית ותנועה לעבר בחירה תדירה יותר בתשוקות החיוביות שלו.

נציין שפעמים רבות מתקיים קושי לזהות את התשוקה החיובית עקב השפעות מתמשכות בכל רמות ההתפתחות של האדם (משפחה, בית ספר, חברה, תיקשורת). תהליך החזרה אל התשוקה החיובית הוא תהליך טרנספורמציה מרגש ואפשרי, בו האדם מנער מעצמו את השפעות העבר המגבילות ונזכר, רגשית, גופנית, רוחנית ומעשית, כיצד לחבור לתשוקה החיובית שלו, כיצד לזהות אותה וכיצד להעניק לה דרך של מימוש ברמה המידית, דרך שתגרור עוד ועוד בחירות דומות בצמתי ההווה הבאים ותהפוך לסוג של הרגל חדש, הרגל בריא של האדם הצומח והמתפתח.

הצעד הבא: הצטרפות ללימודים פסיכו-קריאטיביים (ללא תשלום) — ארבעה שיעורי לימוד בשבוע בזום (מוקלטים). פרטים נוספים.

דילוג לתוכן