סיפורו של המשולש הפסיכו-קריאטיבי

הסיפור הפסיכו-קריאטיבי #8: המשולש הפסיכו-קריאטיבי

לצפייה בכל הסיפורים הפסיכו-קריאטיביים לחצו כאן

המשולש הפסיכו-קריאטיבי הוא מבנה בעל שלושה חלקים שמשפיעים זה על זה, לטוב ולרע, בהתאם לדרך בה האדם מתייחס אליהם, משקיע בהם תשומת לב ומתאמן בהם. המשולש הפסיכו-קריאטיבי מהווה, לפי התפיסה הפסיכו-קריאטיבית, את אחד המרכזים החשובים בהתפתחות האדם ובמצבו הריגשי, כזה שדרכו ניתן להבין ולהסביר מגוון תופעות רגשיות וכזה שמציע את המסלול המרכזי לריפוי עצמי ושיפור משמעותי של האופן בו האדם מרגיש עם עצמו ועם עולמו הפנימי כמו גם החיצוני.

שלושת חלקיו של המשולש הפסיכו-קריאטיבי נלמדים לעומק במסגרת הלימודים הפסיכו-קריאטיביים הפתוחים לקהל הרחב, מדי שבוע.

המשולש הפסיכו-קריאטיבי מייצג שלוש משימות שלפי התפיסה הפסיכו-קריאטיבית כדאי לו לאדם להעניק להן תשומת לב שגרתית, להתאמן בהן כחלק בלתי נפרד משגרת יומו ודרכן גם לשפר התמודדות עם אתגרים שהוא פוגש:

  • הגברת אהבה עצמית
  • צמצום ביקורת עצמית מוגזמת
  • תרגול יצירתיות רגשית

לפי מודל זה כדאי לו לאדם, באופן שגרתי, ללמוד ולתרגל את אומנות האהבה העצמית ולהניע את עצמו בכל עת לשפר את יכולתו בה וליישם אותה כמה שיותר. אהבה עצמית היא היסוד של האהבה בחיי האדם, המקום בו הוא לומד לזהות את קיומה של אהבה בתוכו, את יכולתו לקיים אותה, להפיק אותה ולחוות אותה ללא תלות ישירה בכך שהיא תגיע מגורם חיצוני. אהבה עצמית כוללת בתוכה גם חמלה עצמית ומולידה לשיפור ההיכרות העצמית. אהבה עצמית היא פרקטיקה רגשית ורוחנית כאחד והיא מחברת את האדם אל "אהבת האל" אותה יחווה האדם באופן בהיר ונגיש יותר, ככל שיתרגל אהבה עצמית. הגברת אהבה עצמית מעצימה את הדימוי העצמי, הביטחון העצמי, האופטימיות, הגמישות והאומץ. הגברת אהבה עצמית מסייעת לשני החלקים האחרים של המשולש הפ"ק: היא מאפשרת לאדם להתמודד טוב יותר עם הביקורת העצמית שלו ומעניקה לו מרחב תומך ומפרגן להתנסות ביצירתיות רגשית ללא שיפוטיות או ציפיות.

לפי מודל זה כדאי לו לאדם, באופן שגרתי, להכיר בקיומה של ביקורת עצמית מוגזמת בתוכו, לחקור את דרכיה ואת ההיבטים השונים של המעורבות שלה בחייו ואז גם למצוא כלים פסיכו-קריאטיביים ואחרים כדי לצמצם אותה. אנשים רבים אינם מודעים לקיומה של ביקורת עצמית מוגזמת בתוכם ולכן גם לא יכולים להכיר בכך שנוכחותה במישורים רבים בחיי היום יום מצמצמת להם את מידת החופש, היצירתיות, ההרפתקנות, הסקרנות, הנכונות להשתנות ולהתפתח. הביקורת העצמית המוגזמת היא תמיד מוגזמת ויוצרת באדם תחושה מופרזת של פחד מכישלון, רגשי אשמה, קושי להתמודד עם טעויות, חשש ליזום דברים חדשים, לסטות מהדרך הרגילה, ליצור, להמציא, לפתח ולהשתנות. צמצום ביקורת עצמית מוגזמת מסייעת לשני החלקים האחרים במשולש הפ"ק: היא מסייעת לאדם לקבל את עצמו כמות שהוא ומשם גם להתקדם לחוויות ומחוות של אהבה עצמית. כאשר הביקורת העצמית המוגזמת מצטמצמת או מופחתת נוצר באדם מקום פנימי שמאפשר לו לשחק יותר ולהרשות לעצמו להתנסות ביצירה רגשית עם פחות חשש מכישלון או טעות.

לפי מודל זה כדאי לו לאדם, באופן שגרתי, להתנסות ביצירתיות רגשית שתאפשר לו לבטא את הרגשות שלו בערוץ שלרוב לא ידוע מספיק בציבור עד כמה הוא נחוץ לצורך התקדמות לחוויות של הרמוניה רגשית ושחרור מתחים רגשיים שכל אדם צובר במהלך חיי היום-יום. לפי התפיסה הפסיכו-קריאטיבית השפה הראשונית והמקורית של רגשות היא שפה יצירתית הרבה לפני שהיא שפה "הגיונית" ומכאן גם שקיים באדם צורך מתמיד להבאת הרגשות שלו למסלול של יצירה חופשית, לא ביקורתית, לא שיפוטית, מהנה וכזו שמניעה את הרגשות למעביר טרנספורמציה: תנועה מ"להרגיש" אל מצב של "ליצור". כאשר אדם מאמץ לחייו יצירה רגשית כלשהי הוא מסייע לעצמו לקיים חיים פנימיים מאוזנים יותר, מעניק לעצמו דרך לצמצם את עומס החרדות שלו, מגלה דרכים להתבונן במציאות ולהתמודד איתה ממקום יותר מחויך ויצירתי ומעצים את הביטחון העצמי לגבי יכולתו להתמודד באופן גמיש ומקורי עם אתגריו. תרגול יצירתיות רגשית מסייע לשני החלקים האחרים במשולש הפ"ק: בעת זרימה של יצירתיות רגשית הביקורת העצמית המוגזמת תמיד תצטמצם ובאותה העת גם ירגיש האדם יותר טוב עם עצמו ויוכל ביתר קלות לחוות רגשות חיוביים ומעצימים כלפי עצמו ובראשם אהבה עצמית.

דילוג לתוכן